Нова Харвардска диета: Какво да ядем за интелигентност?

18 September 2024
MenTrend.bg
Преди да си легнете, можете да ядете сьомга или риба тон. СНИМКА: freepik
Преди да си легнете, можете да ядете сьомга или риба тон. СНИМКА: freepik

За съжаление все още няма универсален начин за предотвратяване на деменция. Многобройни проучвания обаче показват, че някои хранителни вещества могат да забавят свързаната с възрастта загуба на когнитивни способности: възприятие, внимание и вземане на решения. И така, диетолог от Харвард говори за най-важното вещество, което трябва да добавите към вашата диета.

„Три вида невропротективни хранителни вещества предизвикаха най-голям интерес сред експерти като мен: антиоксиданти, витамини от група В и полиненаситени мастни киселини", казва д-р Ума Найду, завършила Харвард.

Найду подчерта, че антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да увредят мозъчните клетки, витамините от група В играят важна роля във функционирането на мозъчните клетки, а полиненаситените мастни киселини допринасят за образуването на нови мозъчни клетки.

Добавките със сигурност могат да осигурят на тялото основни хранителни вещества, но Найду все пак препоръчва да се ядат естествени храни, които съдържат мастни киселини като Омега-3.

Омега-3 киселини са богати на мазни риби, морски дарове, рибено масло, както и някои растителни храни: спанак, ядки, тиквени семки и авокадо.

Препоръчително е да консумирате около 100 г филе от сьомга наведнъж и около 230 г на седмица, което означава, че трябва да ядете риба поне два пъти седмично.

Заедно с тези храни можете да получите допълнителни витамини, минерали, здравословни мазнини и протеини. Те са добра основа за създаване на план за здравословно хранене.

Найду препоръчва на вегетарианците да включат в диетата си семена от чиа, сусам, орехи, тъй като те също са богати на Омега-3. Само 30 грама семена от чиа надхвърлят препоръчителния дневен прием на мастни киселини.

Ако ядете яйца, изберете такива, отгледани във ферми. Добавете куркума с щипка черен пипер, за да подобрите мозъчните ползи от това ястие, отбелязва Найду.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/