Нов имплант Neuralink може да позволи на слепи хора да виждат

18 September 2024
MenTrend.bg
Илон Мъск
Илон Мъск

Новият имплант Blindsight на американската компания Neuralink ще позволи на слепи по рождение да прогледнат. Това съобщи милиардерът Илон Мъск в профила си в социалната мрежа X.

„При условие, че зрителната кора на мозъка не е повредена, то (устройството) ще позволи дори на слепите по рождение да прогледнат", обяви новият продукт предприемачът. Според него разработката ще помогне за възстановяване на зрението на тези, които са загубили очите и зрителния нерв.

Собственикът на новото устройство първо ще трябва да се задоволи с ниско качество на изображението, но в бъдеще, уточни милиардерът, то ще позволява виждане в два спектъра: ултравиолетов и инфрачервен.

Американската администрация по храните и лекарствата вече одобри импланта.

По-рано беше съобщено, че първият човек с имплант Neuralink, Нолан Арбо, е започнал да учи японски и френски с помощта на чип в мозъка си. 

Мъск каза, че през следващите години милиони хора ще имат инсталирани чипове в мозъците си.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/