Юрген Клоп стана директор на “Лийдс” и Илия Груев

10 October 2024
MenTrend.bg
Юрген Клоп
Юрген Клоп

Едно от светилата в треньорската професия през този век - Юрген Клоп, изненада, намирайки си доста по-бързо от очакваното нова работа.

В края на миналия сезон германецът напусна след суперуспешен престой от близо 9 г. английския гранд “Ливърпул”. Тогава той каза, че се отдава на почивка.

В сряда обаче бе обявено, че от 1 януари Клоп ще бъде новият директор по футболните въпроси в австрийския концерн за енергийни напитки “Ред Бул”.

Като такъв 57-годишният немец ще отговаря за стратегията за развитие на клубовете от неговото портфолио - “РБ Лайпциг”, (Гер) “Залцбург” (Ав) и “Ню Йорк Ред Булс” (САЩ), както и на други отбори, на които фирмата е спонсор.

Сред тях е и английският “Лийдс” на национала Илия Груев. “Ред Бул” е основен спомоществовател на йоркширци от отзи сезон, а логото на концерна е на фланелките им.

Така с новия си ангажимент Клоп своеобразно влиза в ролята на директор за “Лийдс” и Груев. Германецът няма да има пряк контакт със самите футболисти на “Лийдс”, но ще дава съвети на мениджъра Даниел Фарке, който е негов сънародник, за игровия стил. Отделно Клоп ще се грижи за трансферната политика на клуба и развитието на треньорите в него.

Интересно е, че в дългосрочния договор на германеца с “Ред Бул” има клауза за прекратяването му, ако получи покана да поеме бундестима.

Иначе двама българи са имали честта да работят с Клоп в “Борусия” (Дортмунд). Това са Димитър Рангелов и Едисон Йорданов.

Илия Груев Снимка: x.com/LUFC
Илия Груев Снимка: x.com/LUFC
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/