Как да защитите сърцето си от лошия холестерол

11 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Холестеролът е восъчно вещество, подобно на мазнина, намиращо се във всички клетки на нашето тяло. Произвежда се от черния дроб и се съдържа и в някои храни като месо и млечни продукти. Тялото се нуждае от малко холестерол, за да функционира правилно, но излишъкът от холестерол в кръвта увеличава риска от коронарна болест на сърцето.

LDL и HDL са два вида липопротеини. Те са комбинация от мазнини (липид) и протеин. Липидите трябва да бъдат прикрепени към протеини, за да се движат през кръвта. LDL и HDL имат различни цели:

LDL означава липопротеин с ниска плътност. Понякога ги наричат ​​лош холестерол, защото високите нива на LDL причиняват натрупване на холестерол в артериите.

HDL означава липопротеин с висока плътност. Те се наричат ​​добър холестерол, защото пренасят холестерола от други части на тялото обратно в черния дроб, който го пренася.

Ако човек има високи нива на LDL, това означава, че има твърде много лош холестерол в кръвта. Този излишък, заедно с други вещества, образува плаки, които се натрупват в артериите, известни като атеросклероза.

Болестта на коронарната артерия възниква, когато се натрупа плака в артериите на сърцето, което ги кара да станат твърди и стеснени. Това забавя или блокира притока на кръв към сърцето и то може да не получи достатъчно кислород. Състоянието може да причини стенокардия или, ако притока на кръв е напълно блокиран, инфаркт.

Основната причина за инфаркт е атеросклерозата. Ето защо е важно да съставите диетата си от храни, които няма да повишат холестерола. Между другото, причината за образуването на плаки може да бъде не само храна, но и тютюнопушене, повишен холестерол в кръвта, диабет, затлъстяване и заседнал начин на живот.

Последствията от инфаркт могат да бъдат много различни, но най-често срещаното усложнение може да се счита за нарушение на сърдечния ритъм. А тежката аритмия често води до смърт.

Според диетолозите определено трябва да добавите пълнозърнести зърнени храни, зеленчуци, плодове, млечни продукти и мазна риба към вашата диета. Това ще бъде най-добрата профилактика на инфаркт. Мазната риба, черният дроб на треска и лененото масло са най-добрите източници на Омега-3. Ако ги добавите към обичайната диета, плаките просто няма да могат да се настанят по стените на кръвоносните съдове и няма да пречат на пътя на кръвта.

Също така е важно да ядете достатъчно зеленчуци, плодове и млечни продукти всеки ден, за да поддържате нормалната чревна микрофлора. Бактериите, които живеят в червата, обичат да ядат фибри, груби влакна. Ето защо си струва да обърнете внимание на трици, пълнозърнести зърнени храни, зеленчуци и плодове, които ще помогнат за намаляване на вероятността от инфаркт на миокарда.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/