Колоректалният рак (познат още като рак на дебелото черво) отдавна се свързва с възрастните хора, особено с тези над 65 години. От 90-те години на миналия век насам обаче процентът на заболелите под 50-годишна възраст непрекъснато се увеличава.
Джоел Мейсън, гастроентеролог в университета „Тъфтс", наскоро сподели, че кървенето след ходене по голяма нужда, забележимата промяна в чревните навици и желязодефицитната анемия са често срещани симптоми на коварното заболяване.
„Не ми се иска да тревожа младите хора, но
тенденциите са много страшни
и като цяло може би си струва да направим младежите малко по-бдителни по отношение на симптомите, на които трябва да се обърне внимание", казва д-р Мейсън.
Неотдавнашно проучване в медицинското списание JAMA Network Open съобщи, че 29% от възрастните в САЩ и Европейския съюз страдат от "абсолютен" или "функционален" недостиг на желязо, което означава, че почти всеки трети американец или европеец може да има липса на това жизненоважно вещество.
Според Американското дружество по хематология абсолютният недостиг на желязо, който е особено разпространен сред жените, децата, вегетарианците и веганите, се характеризира със силно намаляване или липса на „запаси" от желязо във всички клетки на организма.
При функционалния железен дефицит има достатъчно запаси от желязо, но организмът не може да ги използва ефективно. Недостигът му компрометира имунната система, което затруднява борбата на организма с болестите.
Симптомите на недостиг на желязо включват умора, слабост, студени крайници, болки в гърдите, бледа кожа, загуба на апетит, задух, световъртеж, главоболие и желание за консумиране на опасни предмети като лед, почва, хартия и дори глина. Храните, богати на желязо, включват червено месо, птиче месо, риба, спанак, боб, пълнозърнести храни и яйца.
Недостигът на желязо може да доведе до анемия, при която броят на червените кръвни клетки е нисък. Според проучване от 2023 г. състоянието е налице при 30-75 % от пациентите с колоректален рак.
„Няма здравословна причина човек да е анемичен.
Това е признак нмер 1 за рак на дебелото черво", казва д-р Уакас Тай, специалист по ракови заболявания от Бруклин.
Но когато става въпрос за желязо, прекаленото му количество може да бъде също толкова опасно, колкото и малкото.
Изследванията показват, че консумацията на твърде много желязо през целия живот може да увеличи риска от рак на белия дроб и дебелото черво. Изследователите предполагат, че туморите използват излишъкът от това вещество, за да стимулират растежа си.
„Появяващите се доказателства показват, че намаленият прием на желязо и ниските системни нива на желязо са свързани с патогенезата на колоректалния рак, което предполага, че оптималният прием на желязо трябва да бъде внимателно балансиран, за да се избегне както недостигът, така и излишъкът на това вещество", пишат германски учени в изследване от 2021 г., публикувано в изданието Frontiers in Immunology.
Добавянето на желязо може да помогне за постигането на този баланс.
„Желязото в тялото ви се нарича „елементарно желязо. Изборът на подходяща перорална добавка и дозировка зависи от това колко елементарно желязо има в нея. Вашият лекар ще ви посъветва от какво точно количество се нуждаете", казва - каза Алана Маккей, докторантка по спортно хранене в Австралийския католически университет.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари