Китайци пускат серийно коли с електромотори, вградени в колелата

14 September 2024
Георги Луканов
Китайската компания GAC Motor дебютира на изложението с няколко кросоувъра и един концептуален електрически модел.
Китайската компания GAC Motor дебютира на изложението с няколко кросоувъра и един концептуален електрически модел.

Китайският производител Guangzhou Automobile Group (GAC) представи нов електрически мотор, който може да се монтира в колелата на автомобила. Основната характеристика на този електрически двигател е, че производителите могат напълно да премахнат задвижващите валове и други части, за да направят задвижването по-компактно.

Агрегатът се върти до 30 000 оборота в минута при максимална скорост, което е много по-високо от електрическите двигатели, използвани досега. Изданието Ecoticias уточнява, че моторът е доста малък, с диаметър само 330 мм. Тежи едва 16,8 кг.

Един двигател може да постигне до 201 к.с. мощност (350 Nm въртящ момент). Благодарение на повишената ефективност и намаляването на масата на компонентите, системата на тези двигатели може да спести до 50 км пробег в сравнение с класическите мотори.

GAC планира да започне масово производство на тези двигатели още през следващата година. Групата също така планира да ги интегрира с различни електрически мотори, които присъстват вече на пазара.

Идеята за двигатели в колела не е нова, но GAC очевидно е намерил формула, която ще работи.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/