Прогноза: всяка 4-а продадена нова кола в Европа през 2025-а ще е електрическа

19 September 2024
Георги Луканов
Citroen e-C3 струва без отстъпки и бонуси около 23 000 евро. Снимка: Citroen
Citroen e-C3 струва без отстъпки и бонуси около 23 000 евро. Снимка: Citroen

Електрическите автомобили могат да достигнат пазарен дял от цели 24 процента в Европа през следващата година, защото много от производителите стартират кампания за по-евтини модели, за да обърнат тренда на спадащото търсене на електромобили, смята европейската лобистка група Transport&Environment.

"Следващата година ще бъде страхотна за европейците на пазара на електрически автомобили. Очаква се колите на ток да съставляват почти една четвърт от продажбите на нови автомобили благодарение на множество нови, по-достъпни модели. Разчитането на производителите на хибриди, които достигат границите на техния потенциал за спестяване на CO2, е недалновидна стратегия за конкуренция с китайските електромобили", смята каза Лусиен Матийо, директор на автомобилната индустрия в T&E.

От януари до юли електрическите коли представляват 12,5 процента от всички регистрации на нови автомобили в ЕС. През следващата година се очаква на пазара да се появят по-достъпни електрически коли, като Renault 5 или Citroen e-C3.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/