Microsoft купува ядрен реактор, за да захранва изкуствен интелект

20 September 2024
MenTrend.bg
Microsoft СНИМКА: Pixabay
Microsoft СНИМКА: Pixabay

Microsoft сключи сделка за съживяване на затворената американска ядрена електроцентрала „Три Майл Айлънд". Ако тя бъде одобрена от регулаторните органи, компанията на Бил Гейтс ще има изключителни права върху 100% от изработената енергия за нуждите на своите центрове за данни с изкуствен интелект.

Според Constellation, фирмата-собственик на съоръжението, споразумението би трябвало да доведе до възстановяване на работата на централата през 2028 г., ако властите в Щатите дадат зелена светлина.

Реакторът, от който Microsoft планира да черпи енергия, беше изведен от експлоатация през 2019 г. по икономически причини и се намира в непосредствена близост до блок, който беше спрян през 1979 г. след най-тежката ядрена авария в историята на САЩ. Централата, която Constellation планира да отвори отново, може да генерира 837 мегавата енергия, достатъчна за захранването на повече от 800 хил. домакинства. Това показва огромната нужда от мощност, необходима за захранване на мислещите машини и амбициите на Microsoft.

Ядрената електроцентрала вече ще се казва Crane Clean Energy Center в чест на покойния Крис Крейн, бивш главен изпълнителен директор на Exelon.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/