Какво ще трябва да направи Норис, за да победи Верстапен във Ф1

17 October 2024
Виктор Григоров
Макс Верстапен публикува в социалните мрежи снимки от последния си триумф
Макс Верстапен публикува в социалните мрежи снимки от последния си триумф

Ландо Норис намалява разликата с лидера в шампионата при пилотите, Макс Верстапен, от лятната пауза насам, но ще успее ли да го победи в последните шест състезания за 2024 г.?

Норис е на 52 точки зад Верстапен от "Ред Бул", като остават шест състезания преди края – три от които са спринтови, и така са налични общо 180 точки.

Това означава, че Норис трябва да се доближава до Верстапен със средно 8,9 точки на състезание – повече от разликата между първо и второ място, но по-малко от разликата между първо и трето.

Оставащите състезания са:

18-20 октомври: Голямата награда на САЩ*

25-27 октомври: Гран При на Мексико

1-3 ноември: Голямата награда на Бразилия*

22-24 ноември: Голямата награда на Лас Вегас

29 ноември - 1 декември: Голямата награда на Катар*

6-8 декември: Голямата награда на Абу Даби
* - означава спринтово състезание, като допълнителното състезание е в събота преди основното Гран При в неделя, което означава още точки за спечелване.

Как се присъждат точки за финални позиции?

Точките за първите 10 места в Гран При са: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Каква е разликата в спринтовите състезания?

В допълнение към точките за самото състезание, победителят в спринта получава осем точки, второто място – седем, и така нататък до осмото място.

Верстапен спечели и трите спринта досега, въпреки че последното беше през юни в Австрия.

Най-бързите обиколки ще бъдат ли фактор?

Да, има точка за пилота, който направи най-бърза обиколка в състезанието, стига да завърши в топ 10, и всяка точка може да се окаже решаваща.

Няма точка за най-бърза обиколка в спринта.

Могат ли техните съотборници да направят разликата?

Да, ако Оскар Пиастри от "Макларън" успее да изпреварва Верстапен, това би помогнало на Норис значително, тъй като холандецът винаги извлича максимума от болида си и може да завършва втори във всяко състезание до края на сезона и пак да спечели шампионата.

Затова ключова роля може да играе и Пиастри, който е уговорил с "Макларън", че ще помага на съотборника си по всякакъв начин на пистата.

Също така ще бъде важно темпото на "Ферари" и "Мерцедес", за да разделят Норис и Верстапен и така евентуално да увеличат разликата в точките в полза на единия или другия.

Дали определени писти ще облагодетелстват определени отбори или пилоти?

През този сезон дадена писта и отбор не си подхождат често, като почти всеки уикенд сме свидетели на изненади.

Единственото сигурно е, че на пистите, които са по-тесни и с по-бързи завои, "Ферари" и "Макларън" имат значително предимство. През сезона те спечелиха на всички такива писти.

Какво се случва, ако пилотите завършат наравно по точки?

Ако пилотите имат равен брой точки, победителят се определя чрез обратно броене на резултатите.

Първо се гледа кой има най-много победи. Ако и това е равно, следващият критерий е най-много втори места и така нататък.

Как "Макларън" успя да намали разликата с "Ред Бул"?

"Ред Бул" започна сезона с много по-бърза кола от "Макларън", който бе третият най-бърз отбор след "Ферари" в първите пет състезания.

В Маями обаче "Макларън" направиха голяма промяна по колата си, и оттогава станаха значително по-конкурентоспособни с "Ред Бул".

Въпреки преднината от 52 точки, Верстапен остава фаворит за спечелване на шампионата при пилотите, но "Макларън" са добре поставени да се борят за титлата при конструкторите.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/