Отключваме колата само с телефон в джоба

10 May 2023
Георги Луканов
Смартфонът с Digital Key Plus напълно замества автомобилния ключ. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
Смартфонът с Digital Key Plus напълно замества автомобилния ключ. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Доскоро Digital Key Plus бе съвместим само с по-новите модели на Apple 

Традиционните ключове за автомобили скоро ще бъдат ретро аксесоари или поне такива, които ще стоят в офиса или дома като резервен вариант.

От BMW вече официално въведоха за моделите си отключването на колата с обикновен смартфон с андроид, който даже не е нужно да го вадите от джоба.

Digital Key Plus вече е наличен и за смартфони с операционна система Android. С него клиентите със съвместими устройства на Samsung и Google могат да отключват и заключват своето BMW, както и да стартират двигателя. За устройствата на Apple Digital Key Plus се предлага още от 2021 година. С него

автомобилът реагира автоматично на  приближаване, респективно отдалечаване,

както сте свикнали и при класическия автомобилен ключ с наличната функция “Комфортен достъп”.

В зависимост от оборудването “играта” и премигването на светлините отпред и отзад също функционира като при физически ключ. Digital Key Plus вече може да бъде инсталиран и на актуалните модели Samsung Galaxy S23+/ Ultra и Google Pixel 7 Pro. Редица по-стари модели със съответния хардуер също са съвместими.

С разширената си функционалност смартфонът с Digital Key Plus напълно замества автомобилния ключ. Това е възможно благодарение на технологията Ultra-Wideband (UWB). Става дума за дигитална безжична

технология за близки разстояния с висока честотна лента,

която се отличава с прецизна локализация при максимална сигурност. Прецизността на UWB гарантира, че хакерски атаки, при които безжичният сигнал се смущава или прехваща, са почти изключени.

Сегашният традиционен ключ за кола ще остане като резервен.
Сегашният традиционен ключ за кола ще остане като резервен.

Съответната спецификация е разработена от BMW  със своите партньори и е установена като глобален стандарт за автомобилната индустрия от Car Connectivity Consortium (CCC). CCC е глобалната движеща сила зад възможността за свързаност на автомобилите за всички интелигентни мобилни устройства.

Досега Digital Key Plus беше съвместим само с по-новите модели на Apple iPhone и Apple Watch. Целта на BMW  е да предложи дигитален достъп до превозни средства за всички клиенти - независимо от операционната система на използвания смартфон.

Едва през декември 2022 г. BMW  стартира по-нататъшно разширяване на Digital Key,

което позволи сигурно междуплатформено споделяне на дигиталния ключ

между iPhone и съвместими устройства с Android чрез имейл, SMS или всяка друга Messenger услуга.

Съвместимостта с Android е налична фабрично в автомобили с активиран Digital Key Plus, произведени след ноември 2022 г. Автомобилите, съвместими с Digital Key Plus, произведени преди ноември 2022 г., в бъдеще могат да бъдат активирани с Remote Software Upgrade.

Смартфонът може да се използва и без да се вади от джоба.
Смартфонът може да се използва и без да се вади от джоба.

Какво ще се случи, ако падне батерията на смартфона? Може да имате възможност да отключите и стартирате автомобила си няколко часа след изтощаването на батерията. Това обаче е възможно само ако не се изисква телефонът да бъде отключен, за да се използва като ключ.

При изтощена батерия трябва да се задържи задната част на телефона

до дръжката на вратата на автомобила, а след това да се доближи върху четеца на ключове, за да се стартира двигателят.

Чрез смартфона също така може да изпратите дигиталната версия на “ключа” на автомобила на свои близки, колеги или познати. Първо трябва да потвърди самоличността чрез пръстов отпечатък или парола, за да може да изпрати ключа, като достъпът може да се отнеме по всяко време.

Китайският технологичен гигант Нuаwеу също въведе Саr Кеу, но засега работи само с дузина местни автомобилни марки. Освен със смартфона

може да отключвате автомобила и със смартчасовник

Функцията използва собственото цифрово криптиране на Huawei, за да защити поверителността на потребителите, уверяват от компанията.

Ключови думи
BMW

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/