Гъделичкането помага при секс - всеки четвърти стига до оргазъм от него

14 July 2024
Павлина Трифонова
Според учени благотворното влияние на гъделичкането се дължи и на емоционалната връзка, която се изгражда още в най-ранна възраст чрез него.
СНИМКА: ФРИЙПИК
Според учени благотворното влияние на гъделичкането се дължи и на емоционалната връзка, която се изгражда още в най-ранна възраст чрез него. СНИМКА: ФРИЙПИК

За повечето хора гъделичкането е единствено мил детски спомен. Даже ако някой реши да ги разсмее на стари години по този начин, се чувстват леко неудобно. Струва им се инфантилно и неподходящо.

Няма научно обяснение защо е така, но пък непрекъснато се появяват доказателства за ползите от гъделичкането. Последното е на учени от Университета на Майнц, които са проучили как гъделичкането се отразява на сексуалния живот. Те са анкетирали 719 души от различни държави, които са избрани чрез социални мрежи. Условието било да са на зряла възраст и все още да практикуват този вид забавление. В продължение на 108 дни доброволците отговаряли на въпроси, свързани с усещанията си при гъделичкане. 88 на сто от тях са казали, че изпитват сексуално удоволствие, дори без никакви други стимули, а 25 процента даже стигат до оргазъм.

Германските изследователи признават, че са доста изненадани от тези резултати и ги отдават на факта, че в проучването им са се включили предимно хора, които обичат гъделичкането. Над 77 процента от анкетираните са съобщили, че редовно го практикуват, а 44 на сто – че им харесва. Интересен е и географският им профил. Най-много, или 73%, са от азиатски страни, близо 14 на сто са от Северна Америка и само осем процента са европейци. Значителна част от участвалите в изследването доброволци са от Япония, където гъделичкането се практикува като част от сексуалната игра. Също така 74 процента са мъже.

Почти всички анкетирани са казали, че използват ръцете си като основен инструмент за гъделичкане, докато

останалите предпочитат пера, четки и други предмети,

предизвикващи приятно дразнене върху кожата. Учените от Майнц казват, че целта на тяхното проучване е не да насърчават хората да правят непременно това в леглото, а да проучат какъв точно тип стимулация представлява то. Дали се възприема като нещо приятно и помагащо за постигане на сексуално удоволствие, или напротив – дразнещо е и проваля забавлението в леглото.

Причината е, че по-ранни изследвания определят гъделичкането като изключително полезно и терапевтично средство, което е в състояние дори да изгаря калории. Въпреки че то може да се усети навсякъде по тялото, някои области като врата, стъпалата, подмишниците и дланите са по-чувствителни. Когато някой ви докосва по тях, малките нервни окончания по кожата изпращат бързи сигнали до част от мозъка, свързана с движението и баланса. Тъй като въздействието е неочаквано, това предизвиква ответна реакция на тялото, обикновено придружена със смях. Което обяснява и защо същият ефект не се наблюдава, ако се опиташ сам да се гъделичкаш.

Доказано е, че с напредването на възрастта човек изпитва по-рядко и по-малко гъдел, тъй като чувствителността на рецепторите започва да намалява. Сигурно сте виждали как се кикоти дете, когато го гъделичкат, и колко приглушен в реакцията си е неговият дядо, ако то го подложи на същата игра. Това не е, че той не иска да се забавлява или пък му е досадно, а защото неговата чувствителност е намаляла. Също така някои хора свикват с гъделичкането, което обяснява и защо удоволствието или дискомфортът от него варира през различни житейски периоди.

Затова учени предупреждават, че то може да бъде полезно за здравето и благополучието само ако се харесва на човек. Някои проучвания са открили, че гъделичкането помага за намаляването на стреса и безпокойството.

Релаксиращият му ефект даже вече се прилага в спа центрове

Успоредно с отпускащ масаж клиентите им получават и нежно гъделичкане с пръсти или, перце. Смята се, че това освобождава хормони, които подпомагат тялото да изпитва положителни емоции. Кара човек да се чувства спокоен и по-лесно да се справя със стреса.

Според експерти благотворното влияние на гъделичкането се дължи и на емоционалната връзка, която се изгражда още в най-ранна възраст. Първо изненадващото докосване кара бебетата и децата да са щастливи. След това романтичните партньори го припознават като средство за обожаване и обгрижване. Гъделичкайки се, хората се чувстват желани и обичани по същия начин, по който са били в детството си.

За да се случи това обаче, докосването трябва да е нежно. Ако бъде грубо, се задейства защитен механизъм: вниманието се приковава към мястото на гъделичкането и човек инстинктивно се опитва да се отърве от причинителя на болката. Дори и съзнателно да не иска да го прави, се отдръпва или използва ръцете си за отстраняване на причинителя на негативната емоция. Експерти сравняват реакцията със защитен механизъм срещу насекоми, които предизвикват гъделичкащо усещане, докато пълзят по кожата, но не и удоволствие.

А това е от съществено значение, ако искате да се възползвате от предимствата на гъделичкането. Тъй като то

включва много мускулни потрепвания и смях,

се смята и за ефективно средство за слабеене. Проучване е показало, че около 10-15 минути гъделичкане може да доведе до изгаряне на 40 калории. Придружаващият го добър смях пък помага да се чувствате спокойни и подмладени, защото ви напомня за онези първи години в живота, когато нежното докосване по кожата е било част от вашето безметежно детско ежедневие.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/