Италия критикува ЕС за решението да забрани бензиновите и дизеловите коли

16 September 2024
Георги Луканов
Fiat Multipla от 2004 година. Снимка: Fiat
Fiat Multipla от 2004 година. Снимка: Fiat

Италианското правителство остро критикува забраната за целия ЕС за продажба на нови автомобили с бензиново и дизелово гориво от 2035 г. Двама министри настояват за подновен дебат в целия ЕС за този краен срок.

От 2035 г. новите автомобили, които са пряко зависими от изкопаеми горива, вече няма да се продават в ЕС. Това на практика убива автомобила с традиционния двигател с вътрешно горене. В светлината на "променящите се пазарни условия", тази "абсурдна и идеологическа" забрана трябва да бъде преразгледана, казва италианският министър на енергетиката Джилберто Пичето Фратин.

Фратин получава подкрепа от Адолфо Урсо, италианският министър на индустрията. Той също така говори за "идеологическа визия, която се е провалила". Според него затова е време за по-прагматични решения. Урсо споменава напрежението в Германия заради проблемите на "Фолксваген" и е на мнение, че е "необходима е яснота, за да се предотврати колапсът на европейската автомобилна индустрия."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/