Порното за мъжете е по-пристрастяващо от хазарта, твърди проучване

26 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Фрийпик
СНИМКА: Фрийпик

Порнографските изображения задействат центровете за възнаграждение в мозъка повече от перспективата за спечелване на пари или играене на видео игри при здрави възрастни мъже, според ново изследване в списанието Human Brain Mapping.

Проучването изучава как човешкият мозък се приучава да приема като награда свързаните с интернет стимули, по-специално порнографията, хазарта и видеоигрите, които са най-разпространените интернет зависимости.

В експериментите участват 31 мъже на възраст от 19 до 38 години, всички здрави и десничари, за да се контролират половите различия в обработката на възнагражденията. След това всеки участник бил помолен да избере предпочитаните от него стимули: порнографски изображения, снимки от видеоигри и големи суми пари.

Изследователите са събрали нужните данни чрез сканиране на мозъците на доброволците с ядрено-магнитен резонанс , тестове за проводимост на кожата, които измерват физиологичната възбуда и от субективните оценки на участниците.

Откритията показaли, че порнографията, а вероятно и сексът, се чувстват по-възнаграждаващи от игрите или парите и по този начин могат да се считат за по-пристрастяващи дори от хазарта. Предишни изследвания се съгласяват с резултатите, като показват, че порнографията е по-възбуждаща и ефективна от някои други дейности, предизвикващи зависимости.

Чрез разбирането на невронните механизми, които стоят зад обработката на възнагражденията в мозъка, подобни изследвания са от ключово значение за откриването и разработването на нови терапии за лечение на пристрастяването.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/