Експерт разкри навик, който съсипва сексуалния ви живот

13 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Прекаляването с прегръдките и физическия контакт на един партньор може да има отрицателно въздействие върху сексуалния живот на двойката, казва психотерапевтът Наташа Силвърман в интервю за The Guardian. 

Тя обясни, че човек, който предпочита да изразява чувствата си чрез физическо взаимодействие, може да вярва, че колкото повече докосват партньора си, толкова по-добра ще бъде връзката им. Подобно поведение обаче може да доведе до трудности в интимната сфера.

Силвърман отбеляза, че няма универсална норма за броя на прегръдките, но когато единият партньор „затрупа" другия с физическа обич, това неминуемо се отразява на качеството и честотата на сексуалните отношения.

Според нея, ако единият партньор търси повече прегръдки, другият, който не цени толкова тактилния контакт, може да започне да се дистанцира емоционално, за да запази чувството за свобода и независимост. Това явление в психологията се нарича парадокс на желанието за интимност.

„Получава се порочен кръг: единият човек се оттегля, опитвайки се да увеличи дистанцията, другият непрекъснато се опитва да я намали ", добави психотерапевтът.

Има обаче много повече причини, поради които сексуалният живот може да избледнее, и една от тях е липсата на хормони. При жените естрогенът е отговорен за сексуалното желание, а при мъжете - тестостеронът. Въпреки че може да звучи странно, дисбалансът на тези хормони всъщност може да доведе до пълна загуба на сексуално желание. 

Що се отнася до мъжете, някои ежедневни навици могат да причинят еректилна дисфункция. Това не са спорт или четене, а лоши навици, с които се сблъскваме всеки ден.

По този начин яденето на бърза храна влияе негативно на производството на тестостерон, мъжкият хормон, отговорен за либидото и сексуалната активност. Според някои доклади един хамбургер може да намали нивата на тестостерон с 25%, а след като го изядете, производството на този хормон се забавя за четири часа. Редовната консумация на бързо хранене може да доведе до трайно намаляване на нивата на тестостерон.

Експертите също така отбелязват, че пушенето влияе негативно на потентността, нарушавайки кръвообращението в малките съдове.

Стресът е друг фактор, който влияе върху потентността. Статистически проучвания показват, че мъжете с високи нива на стрес са по-склонни да изпитват проблеми с ерекцията и намалено сексуално желание. Например, в проучване на учени от Университета на Южна Калифорния, около 30% от мъжете съобщават за нарушения на потентността, свързани със стреса.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/