Шофьор на Tesla кара със сенник на предното стъкло

17 October 2024
Георги Луканов
Воланът на Tesla
Воланът на Tesla

Преди няколко години Tesla бе критикувана за пускането на технологии за подпомагане на водача без ефективна система за наблюдение какви ги върши шофьора, оставяйки управлението в ръцете на машината. Появиха се видеоклипове на шофьори, които спят зад волана, поверявани управлението на бордовите системи и сензори на автомобила.

В крайна сметка Tesla въведе мониторинг на водачите, но това явно не може да спре някои по-изобретателни собственици.

Видео, заснето на магистрала някъде в САЩ, показва червена Tesla Model 3, която се движи със сенник против слънце, напълно блокиращ предното стъкло. В клипа може да се види как този Model 3 кара в централна лента на магистралата и на един етап се приближава до по-бавно движеща се Toyota Prius и автоматично сменя лентата, за да изпревари.

Освен това собственикът е залепил и стар вестник на страничните прозорци, за да блокира възможно най-много слънчевата светлина. По този начин не се вижда и самият шофьор.

Не е ясно как водачът е успял да измами системата за наблюдение на автомобила. Най-вероятно чрез устройства, продавани онлайн, които се захващат за волана, позволявайки изживяване "свободни ръце".

Освен това всички Model 3 са оборудвани с камера в салона, която се използва за определяне на невниманието на водача и предоставя звукови предупреждения, за да напомня на шофьорите да не откъсват очите си от пътя, когато автопилотът е включен. На теория това трябва да е достатъчно, за да попречи на шофьорите да правят толкова опасни неща.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/