Работата през нощта влияе на сексуалния живот на мъжете

17 October 2024
MenTrend.bg

Нощната работа може да причини различни проблеми в сексуалния живот на мъжа, включително преждевременна еякулация и еректилна дисфункция, смятат лекари. 

„Мъжете, които работят през нощта, са по-склонни да имат еректилна дисфункция и е по-вероятно да имат репродуктивни патологии. Получени са и данни, че работата на сменен график за една година или за по-кратък период не е довела до подобни проблеми. Но според статистиката рисковете от това стават значително по-високи след три години работа през нощта", казват специалисти.

Според учени сексуалните проблеми могат да бъдат свързани със стрес, липса на движение, злоупотреба с алкохол (повече от два пъти седмично) и прием на лекарства.

„Работата през нощта може да наруши циркадните ритми, които се регулират от хормона мелатонин. Той формира биологичния часовник на тялото ни, който противоречи на работата на смени. Ето защо много хора, които са работили през нощта, смятат, че е толкова неудобно да спят през деня, въпреки че лесно могат да заспят от умора. Именно несъответствието между съня и времето на секреция на мелатонин прави съня толкова некачествен, което се отразява и на общото състояние на организма, включително еякулацията и ерекцията", отбелязват лекарите.

Хората, които работят през нощта, трябва да бъдат наблюдавани от ендокринолог или сомнолог, за да компенсират, ако е необходимо, липсата на сън и да сведат до минимум появата на негативни прояви.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/