Японец спи само по 30 минути на нощ, за да живее по-дълго

20 October 2024
MenTrend.bg
Дайсуке Хори
СНИМКА: Инстаграм/@hori.gahaku
Дайсуке Хори СНИМКА: Инстаграм/@hori.gahaku

Японец твърди, че е удвоил продължителността на живота си, след като през последните десет години е спал само по половин час на денонощие.

40-годишният Дайсуке Хори казва, че е обучил тялото и ума си да функционират нормално и да не се чувстват уморени, тъй като се стреми да спи по 30-45 минути всяка нощ. Той разчита на физическата активност и кофеина да го поддържат буден по време на 23,5 часовия му ден.

„Стига да спортувате или да пиете кафе един час преди хранене, можете да предотвратите сънливостта", казва той пред местни медии.

Техниката на Хори се основава на качеството, а не на количеството на съня.

"Хората, които се нуждаят от устойчив фокус в работата си, се възползват повече от качествения сън, отколкото от неговата продължителност. Например лекарите и пожарникарите имат по-кратки периоди на почивка, но поддържат висока ефективност", обяснява той.

Японско телевизионно предаване дори решава да направи кратък документален филм за ежедневието на мъжа със екзотичен режим на съня. Риалити програмата показа живота на Хори в продължение на три дни.

В един от епизодите се вижда как той спи едва 26 минути за 24 часа, като се е събужда естествено, освежен и пълен с енергия. След това закусва и се отпраща на работа, а по-късно дори прови и интензивна тренировка във фитнеса.

През 2016 г. Хори основава Японската асоциация за обучение на хора за кратък сън. Твърди се, че той е обучил над 2100 души да спят по половин час на ден.

Една от ученичките му настоява, че е започнала да намалява съня си преди четири години и от осем часа дневно е стигнала до само 90 минути, а кожата и психическото ѝ здраве са в „отлично състояние".

Но д-р Томас Килкени, директор на Института по медицина на съня в университетската болница Northwell Staten Island, се съмнява в твърденията на японеца.

„Много ми е трудно да повярвам, че този господин спи само по 30 минути дневно. Това изглежда невъзможно. Никой не знае точно защо изпитваме нуждата да спим, но е добре известно, че лишаването от сън предизвиква изключително негативни ефекти върху мозъка и тялото ни", казва специалистът.

Експертите препоръчват на възрастните да спят по седем до девет часа на нощ. По-малко от шест може да доведе до увеличаване на теглото, затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечни заболявания, инсулт, еректилна дисфункция и депресия.

„Продължителната липса на почивка ще доведе до смърт. Умишленото лишаване от сън е забранено от Женевската конвенция и е определено като форма на изтезание. Човек не може да функционира правилно без необходимото количество спане", продължава Килкени.

„Съмнявам се, че разказът на този господин е точен и това определено няма да увеличи продължителността на живота му", заключава докторът.

Екстремният начин на живот на Хори раздели интернет, като някои критици похвалиха отдадеността му, докато други се притесняват за неговото благополучие.

„Той е истински майстор на управлението на времето. Аз също искам да се науча как да спя по-малко и да работя по-ефективно", пише един човек в инстаграм.

„Този човек си прецаква живота така! Дори мозъкът да може да остане буден, сърцето му няма да може да се справи с това", добавя друг.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/