Как вашата диета разрушава сексуалния ви живот

19 June 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Много неща могат да повлияят негативно на вашата ерекция: проблеми със сърцето, тютюнопушенето и някои лекарства са виновници за проблемите.

Друг голям убиец на настроението? Скапаната диета. Храните, които ядете, могат да объркат енергийните ви нива, кръвния поток и хормоните – всички ключови играчи важни за добрия ви сексуален живот.

Има много храни, които ви помагат да се представяте добре в спалнята, но има и някои хранителни навици убиващи либидото.

Ето шест начина, по които диетата ви може да спъне сексуалния ви живот. 

Ядете твърде много вредна храна

„Здравото сърце е равно на хубав секс", казва урологът Джамин Брамбхат уролог. Както всяка фитнес тренировка, упражненията в спалнята също изискват сила и издръжливост. С други думи, всеки хранителен навик, който е лош за вашия прогрес във фитнеса, също така е лош за вашия сексуален живот.

Всъщност, когато сърцето ви не е добре, то всъщност може да спре притока на кръв към пениса и да доведе до еректилна дисфункция (ЕД). Диета с високо съдържание на нездравословни мазнини и добавени захари може да влоши проблема.

„Общоизвестно е, че мъжете страдащи от затлъстяване имат по-ниски нива на тестостерон ", обяснява д-р Брамбхат, визирайки хормонът, който подхранва вашето сексуално желание.

Урологът съветва да се придържате към диета с ястия богати на хранителни вещества и да правите поне 150 минути упражнения на седмица. „Всичко, което помага за намаляване на количеството мазнини в тялото ви, ще помогне на нивата на тестостерона ви да се повишат естествено", казва д-р Брамбхат.

Ежедневното ви кафе може да играе по-голяма роля в леглото, отколкото предполагате. Това е така, защото приемът на кофеин може да повлияе на кръвообращението ви. Проучване на Американската сърдечна асоциация показва, че хората, които са изпили чаша кафе с кофеин (обикновено около 100 милиграма кофеин), са имали 30% увеличение на кръвния поток през следващите 75 минути в сравнение с тези, които са избрали безкофеиновото кафе.

Изследователите теоретизират, че кофеинът може да подобри функцията на вашите малки кръвоносни съдове и да намали възпаленията - това са два добри признака за вашето сърце.

Това означава, че кафето може да е от полза и за вашия пенис. „Голяма част от сексуалното здраве е свързана с увеличаване на притока на кръв, тъй като по-добрият приток на кръв е равен на по-добри ерекции", казва д-р Джошуа Гонзалес , уролог, специалист по сексуална медицина в Лос Анджелис.

Друг виновник за проблеми в спалнята може да се окаже алкохолът. 

"Прекаляването с чашката може да понижи тестостерона ви, като същевременно повиши нивата на естрогена, което може да подкопае либидото ви, да понижи настроението ви и да затрудни достигането на оргазъм, дори когато можете да получите ерекция, обяснява д-р Брамбхат.

Изследвания също така показват, че хроничното пиене може да увреди трайно клетките в тестисите ви, което може да повлияе на способността ви да имате деца по-късно. 

„Няма количество алкохол, което да е „безопасно" за вашата ерекция", казва д-р Гонзалес.

Захарта пък е убиец на сексуалния живот на няколко фронта. Първо, „диети с високо съдържание на захар ще повлияят на цялостното ви сърдечно-съдово здраве", казва д-р Гонзалес, добавяйки, че това впоследствие се отразява на здравето на пениса ви.

Захарта също намалява либидото ви, като сваля нивата на тестостерон.

"Трупането на твърде много храна в чинията ви може да забави нещата в леглото", отбелязва д-р Брамбхат. Това не само води до наддаване на тегло, но и ви подготвя за голям енергиен спад.

„Ако преяждате, особено с въглехидрати и захар, може да се сринете (физически) и да се почувствате твърде уморени, за да правите нещо друго, освен да лежите на дивана или да спите", обяснява той.

Така че вместо три големи хранения, насочете се към четири или пет по-малки, пълни с протеини и по-бавно усвоими въглехидрати, които са пълни с фибри , като овесени ядки, киноа и зеленчуци.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/