Креатинът може да подобри качеството на съня

07 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА : Pixabay
СНИМКА : Pixabay

Приемането на креатин може да намали нуждата от дълбок сън и да подобри възстановяването на тялото. Освен това креатинът може косвено да подобри качеството на нощната ви почивка чрез намаляване на стреса и умствената умора. Това каза пред HealthNews британският диетолог Мария Луси .

Креатинът е азотсъдържаща карбоксилна киселина, открита в гръбначните животни. Помага на тялото да възстанови аденозин трифосфата (АТФ), основният източник на енергия за клетките. Добавките на негова основа най-често се използват за повишаване на ефективността на физическата активност и увеличаване на мускулната маса при спортисти и възрастни хора.

Някои хора, приемащи креатин, съобщават за подобрено качество на съня. Според диетолога Мария Луси креатинът не влияе пряко на този показател. Тази добавка обаче може да намали нуждата на тялото от бавновълнов сън, ускорявайки възстановяването на енергийните резерви.

Лекарят също така отбеляза, че креатинът може да поддържа нормалната когнитивна функция, както и да облекчи стреса и умствената умора, които понякога затрудняват заспиването.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/