5 опасни мита за употребата на протеини

24 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Всеки, който поне веднъж е бил във фитнеса, е чувал за спортно хранене. Времената, когато протеинът се бъркаше с анаболните стероиди, отдавна отминаха. Въпреки това, някои хора все още вярват в погрешни схващания за протеина. 

Протеинът е една от най-популярните и широко използвани спортни добавки на пазара. Обещава да ускори възстановяването след тренировка, да увеличи мускулната маса и да ви помогне да постигнете по-добри фитнес резултати. Всъщност протеинът е градивният материал на нашето тяло. Въпреки това, около този важен хранителен елемент възникнаха много митове и спорове за ефектите му върху тялото. Нека да разберем кое от това е вярно и кое е обикновено погрешно схващане.

Мит №1: Протеинът е вреден за бъбреците

Този мит е може би един от най-често срещаните. Смята се, че консумацията на големи количества протеин може да повлияе негативно на бъбречната функция. Работата е там, че бъбреците помагат на тялото да се отърве от излишния протеин. Това означава, че протеинът не е вреден за бъбреците, когато се консумира в разумни количества и е част от балансирана диета.

„Средният прием на протеин е 1 грам на 1 кг телесно тегло. Ако тази норма се спазва, редовната консумация на протеинови блокчета няма да доведе до никакви негативни последици", казват диетолози.

Учените стигнали до същото заключение, след като наблюдавали спортисти, които дълго време били на високопротеинова диета. Освен това експертите са доказали, че протеиновите храни ще бъдат само от полза за тялото.

Но ако имате бъбречно заболяване или други медицински проблеми, трябва да внимавате. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар или диетолог. Те ще ви помогнат да определите колко протеин е безопасно за тялото ви.

Мит №2: Протеинът трябва да се приема веднага след тренировка

Този мит е доста разпространен в света на фитнеса и бодибилдинга. Това погрешно схващане е свързано с понятието „анаболен прозорец". Това се счита за времето, когато тялото ви е най-подготвено да абсорбира хранителни вещества.

Подобни митове възникнаха от проучвания, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Тогава учените предположиха, че веднага след тренировка мускулите са по-възприемчиви към протеиновите аминокиселини. По-късните проучвания обаче многократно опровергаха тази хипотеза. Според съвременни данни прозорецът за консумация на храна след тренировка не е толкова критичен, колкото се смяташе досега.

Важно е да осигурите на тялото си протеин през целия ден, за да подпомогнете оптималното възстановяване и растеж на мускулите. Тялото трябва да получава достатъчно протеини чрез диета всеки ден, а не само в определени моменти след тренировка.

Но не забравяйте, че всичко е много индивидуално. Вашите нужди от протеин може да варират в зависимост от целите ви на тренировка, ниво на активност, метаболизъм и други фактори. Затова ви препоръчваме да се консултирате с диетолог или треньор, за да определите оптималната диета за вас.

Мит #3: Протеинът прави костите чупливи и слаби

Това се обяснява с факта, че прекомерната консумация на протеини води до повишена киселинност в организма, което от своя страна може да повлияе на здравето на костите. 

Всъщност протеинът играе важна роля за поддържането на костите здрави. Съдържа аминокиселини, които са градивните елементи на костите, а също така спомага за увеличаване на синтеза на колаген, което помага за поддържане на плътността им. Обратно, проучванията показват, че диета с високо съдържание на протеини предотвратява загубата на костна маса.

Важно е да се отбележи, че източникът на протеин играе основна роля тук. По този начин прекомерната консумация на животински протеин, особено чрез храни с високо съдържание на мазнини, може има отрицателни последици за здравето на костите. Като цяло, когато се консумира правилно и по балансиран начин, протеинът ще допринесе само за здрави кости.

Мит #4: Протеинът е само за трениращи

Много хора свързват думата „протеин" с планина от мускули. И това не е случайно. Протеинът съдържа аминокиселини, които са градивните елементи за мускулната тъкан. Ето защо, за тези, които се стремят да увеличат мускулна маса и сила, приемът на достатъчно протеини в диетата им е задължителна стъпка към успеха. Но освен това, той играе важна роля в поддържането на имунитета и осигуряването на енергия. Протеинът е необходим на всеки, който се стреми към здравословен начин на живот.

Мит #5: Протеинът причинява импотентност

Импотентността е сериозно състояние, което може да има много причини, включително физически, психологически и медицински. Но протеинът не е причина.

Митът, че яденето на протеин може да причини импотентност, обикновено се основава на липса на разбиране и нежелание да разберете как работи тялото ви. Протеинът няма ефект върху вашия хормонален баланс или репродуктивна функция.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/