8 естествени релаксанти, които ще ви помогнат да отпуснете болките в гърба

06 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik.
СНИМКА: freepik.

Ако тренирате редовно или седите твърде много, тогава сте запознати с усещането за стягане и болки в мускулите. Не е нужно веднага да прибягвате до лекарства без рецепта, a можете да намерите полезни релаксанти в местния магазин и да ги използвате в допълнение към други методи за отпускане на мускулите.

Череши 
Черешите са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Изследването от 2018 г. установи, че черешите могат да намалят болката и мускулните увреждания в резултат на упражнения.

Някои проучвания обаче използват силен черешов концентрат, а не цели плодове, което е важно да се има предвид при оценката на базирания на доказателства ефект. Затова използвайте максималната концентрация на сока, за да получите ефект.

Боровинка

Боровинките са отличен източник на антиоксиданти и полифеноли, които имат противовъзпалителен ефект. Проучване установи, че яденето на боровинки може да подобри изпълнението на упражнения и да намали нивата на възпалителни маркери. Намаляването на възпалението може да помогне на мускулите да се отпуснат и възстановят след тренировка.

Протеин

Адекватният прием на протеин след тренировка може да помогне за намаляване на мускулното възпаление. Проучване установи, че суроватъчните и казеинови протеинови добавки намаляват мускулните увреждания.

Бегачите, които са консумирали комбинация от протеини и въглехидрати по време на състезанието, са имали по-малко мускулни болки 72 часа след маратон, отколкото тези, които са консумирали само въглехидрати.

Магнезий

Магнезият е жизненоважен за почти всички функции на тялото. Той е особено важен за правилната мускулна контракция. Храните с високо съдържание на магнезий включват: бадеми, кашу, спанак и черен боб.

По време на интензивни упражнения можете да приемате допълнително магнезий под формата на добавки. Въпреки това, големи дози магнезий могат да причинят стомашни спазми и диария.

Куркумин

Куркумата, канелата и джинджифилът съдържат куркумин, който има противовъзпалителни свойства.

Някои проучвания показват, че куркуминът може да намали нивата на възпалителни маркери след тренировка. Приемането на добавка с куркумин или включването на куркума, канела или джинджифил в здравословна диета може да помогне за отпускане на мускулите.

Сок от нар

Наровете съдържат големи количества полифеноли. Антиоксидантният капацитет на този сок е потенциално три пъти по-висок от този на зеления чай.

Едно проучване, проведено върху професионални щангисти, установи, че сокът от нар може да помогне за ускоряване на възстановяването на мускулите.

Лайка

Лайката съдържа 36 флавоноида, които са съединения с противовъзпалителни свойства. Можете да използвате етерично масло от лайка и да го масажирате върху възпалените мускули, за да облекчите спазмите. Чаят от лайка също може да помогне за отпускане и намаляване на мускулната болка.

Масло от мента

Маслото от мента е популярно домашно лекарство за мускулни болки, което приемането на мента през устата може ефективно да облекчи болката. Има и някои доказателства в подкрепа на употребата на локално ментово масло при навяхвания, тъй като то може да има охлаждащ ефект, да облекчи болката и да отпусне мускулите. Маслото от мента не е подходящо за някои хора, включително тези с проблеми с жлъчните пътища, черния дроб или жлъчния мехур.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/