Вдигането на тежести има ползи дори при възрастните хора

25 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Все повече доказателства сочат, че силовите тренировки са едно от най-нещата, които ни поддържат здрави и млади. Последните изследвания показват невероятна връзка между тренировките и намаления риск от смъртност по всякаква причина, включително по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Сега ново проучване разкрива, че никога не е късно да започнете силови тренировки. Изследването подчертава, че ползите от вдигането на тежести, дори когато са започнали в по-зряла възраст, могат да продължат до четири години само след една година тренировки.

Учените изследват ефектите от силовите тренировки върху стотици участници на възраст между 60 и 70 години. Участниците са били разделени на три групи: една година с тежки тренировки, една година с умерено натоварване и тренировки без конкретни изисквания.

Резултатите показали, че дори след три години без нови тренировки, групата с високоинтензивни натоварвания все още поддържала нива на сила доста над преди изобщо да влязат във фитнес. Тренировъчната група с умерена натовареност не поддържаше толкова сила, колкото групата с тежка тренировка. Въпреки това, те все още имали по-голяма сила спрямо началното си ниво. Това подчертава факта, че упоритите тренировки са необходими, ако искаме да видим дълготрайна сила, дори в напреднала възраст.

Изводите са, че колкото по-дълго можем да поддържаме режим за повишаване на силата, толкова повече можем да подобрим качеството си на живот с напредване на възрастта.

Това, което важно демонстрира това проучване, е, че никога не е твърде късно да започнете да тренирате, дори ако вече сте на 60 или 70 години.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/