Леките упражнения преди лягане допринасят за 30 минути повече сън

26 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Леките упражнения могат да бъдат ключът към спокоен сън. Ново изследване разкри, че кратките, редовни упражнения със собствено тегло могат да подобрят качеството и продължителността на съня ви, без да влияят на нивата на физическа активност на следващия ден. 

Участниците в изследването имали четиричасови вечерни сесии, започващи около 17 часа. В едната група хората останали седнали през цялото време. В другата, те прекъсвали седенето си на всеки 30 минути за триминутни серии от упражнения с телесно тегло, включително клякания, повдигане на прасци и други. 

Резултатите показали, че участниците, които са тренирали редовно, са спали почти половин час по-дълго (средно 29,3 минути) и са имали 27,7 минути повече реално време за сън в сравнение с другите, които са продължили да седят. Интересното е, че ефективността на съня - процентът на времето, прекарано в сън, докато сте в леглото - и броят на събужданията през нощта не са се променили много. И така, качеството на съня, поне по отношение на непрекъснатата почивка, остава доста равномерно и в двете групи.

Друго ключово откритие е, че тези кратки тренировъчни сесии не са повлияли на нивата на физическа активност на следващия ден, което показва липса на допълнителна умора или намалена активност, така че не е нужно да се притеснявате, че кратката вечерна рутинна тренировка ще се отрази на тренировката ви на другия ден.

Това проучване оспорва дългогодишното вярване, че упражненията преди лягане са лоши за съня. За тези, които имат проблеми със съня, това изследване предлага практично и лесно за изпълнение решение.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/