Можем ли да губим килограми само в една част от тялото?

26 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Повечето хора, които се стремят към загуба на тегло почти винаги се насочват към определена част от тялото си първо. При мъжете това е биреното коремче.

За да свалите килограми започвате да внимавате какво ядете, поддържате постоянство във фитнеса, пиете достатъчно вода и спите добре – но много често не виждате резултатите, които търсите.  Може да сте отслабнали, но не на мястото, на което сте се надявали.

Това повдига въпроса: Как се изгарят мазнините? Има ли конкретно място, където мазнините първо изчезват от тялото? Реално ли е целенасочената загуба на тегло?

„Различните хора губят телесни мазнини от различни места по различно време. Някои хора могат да губят от корема си, докато други могат да губят от бедрата си", казва Фатима Коди Станфорд, лекар в Харвардското медицинско училище.  „Трудно е да се предвиди откъде първо човек ще загуби мазнини."

Въпреки че загубата на мазнини се определя основно от енергийния баланс, колко бързо ги губите и откъде, всичко се свежда до генетиката, показват проучванията, а също и до пола.

За съжаление няма такова нещо като отслабване в точно определена част на тялото. Мит е, че можете да тренирате една конкретна точка от тялото си достатъчно, за да загубите мазнини в тази област. Например, можете да опитате да направите хиляди коремни преси в опит да загубите мазнини от корема си и пак да няма ефект.

Най-добрият начин да постигнете желаната физика е да поддържате здравословна, калорично балансирана диета, да останете последователни в плана си за упражнения и да говорите с вашия лекар или диетолог или експерт по хранене, за да ви помогне да приспособите рутина към вашите конкретни цели.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/