Пристрастяване или просто слабост: защо ни е толкова трудно да се откажем от захарта?

27 July 2024
MenTrend.bg
Захарта наистина изглежда пристрастяваща в истинския смисъл на думата. СНИМКА: freepik
Захарта наистина изглежда пристрастяваща в истинския смисъл на думата. СНИМКА: freepik

Ако от детството си възприемаме захарта като награда или средство за релаксация, тогава е време да поговорим за истинска зависимост. Но не бързайте със заключенията: учените са разбрали колко опасна е захарта, която се намира в почти всички продукти.

Според д-р Алън Грийн, известен експерт по детско здраве, терминът „зависимост" трябва да се използва много внимателно. „В медицината говорим за пристрастяване, когато мозъчната химия на човек е променена по такъв начин, че той ще иска да приеме веществото отново, дори ако то причинява очевидна вреда на здравето му. Не бъркайте това с пристрастяване", пише той.

Проблемът е, че захарта наистина изглежда пристрастяваща в истинския смисъл на думата. Консумацията на захар стимулира производството на допамин, невротрансмитер, който е ключов компонент на т.нар. "вериги за награди". Този механизъм е познат на всички: когато определено поведение предизвиква прилив на допамин, вие изпитвате цял набор от приятни емоции и, разбира се, искате да ги повторите. Но колкото по-често правите това, толкова по-малко допамин произвежда мозъкът и следователно човекът изпада в истинска зависимост.

Изследване, проведено върху плъхове от екип от колежа в Кънектикът, установи, че определени бисквитки активират повече неврони в мозъчния център за удоволствие, отколкото... кокаинът. Плъховете (както и хората) могат да станат пристрастени към захарта, въпреки широк спектър от странични ефекти: преяждане, затлъстяване, нездравословно поведение и разстройства на нервната система.

Захарта обаче не трябва да се демонизира и лекарите не съветват да се правят директни аналогии с лекарствата. За разлика от тях захарта е източник на „бърза" енергия, незаменима в много житейски ситуации. Единственото, за което настояват диетолозите, е умерената консумация на захар и намаляване на дневната доза, когато е възможно. Ако получавате повече захар, отколкото тялото ви има време да преработи в енергия, тогава наднорменото тегло и кариесът (заедно с цял набор от храносмилателни разстройства) ще станат ваши верни приятели.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/