Камъни в бъбреците се откриват по-често при мъже над 30: защо са опасни и как да ги избегнем

08 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, съставени от минерали и соли, които се образуват вътре в бъбреците.

Експертите от Mayo Clinic отбелязват, че диетата, наднорменото тегло, някои медицински състояния, както и добавките и лекарствата са чести причини за такива отлагания. Камъните в бъбреците могат да засегнат всяка част от пикочните пътища и могат да се образуват, когато урината се концентрира, което позволява на минералите да кристализират.

Преминаването на камъни в бъбреците може да бъде доста болезнено, но те обикновено не причиняват трайни увреждания, ако бъдат открити рано. В зависимост от конкретната ситуация, човек може да не трябва да прави нищо повече от приема на болкоуспокояващи и пиене на много вода. В други случаи, като например ако камъните се задържат в пикочните пътища поради инфекция на пикочните пътища и усложнения, може да се наложи операция.

Тази патология е доста често срещана в урологичната практика. По принцип може да се появи при пациенти от всяка възраст и пол, но по-често се диагностицира при мъже след тридесет години. Няколко фактора могат да допринесат за това, като например: генетика; затлъстяване; високи нива на калций в организма; неправилен воден баланс; лошо хранене.

Признаците зависят от няколко фактора, като например размера на камъните. Образувания по-големи от 3 милиметра обикновено причиняват: болка в долната част на гърба; гадене; повръщане.

„Бъбречният камък обикновено не предизвиква симптоми, докато не се придвижи вътре в бъбрека или не навлезе в един от уретерите. Ако камъкът се забие в уретера, той може да блокира потока на урината и да причини подуване на бъбрека и спазъм на уретера, което може да бъде много болезнено", казват експерти.

Ендокринолог разкрива какви храни могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. Тя уточни, че има три вида камъни: оксалатни, на базата на пикочна киселина и фосфатни. При 75% от пациентите се формира първи тип. и това се случва поради неправилен воден баланс.

Храни, които допринасят за образуването на камъни: сладки газирани напитки и сокове; киселец и спанак; твърде много протеинови храни; големи порции шоколад; голямо количество плодове и плодове в диетата; бира; пастети.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/