Дългият сън през почивните дни не помага за възстановяване на организма

09 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Учени от университетите Аалто и Оулу във Финландия установиха, че промените в мозъка, свързани с лишаването от сън, могат да продължат до 15 дни. По-продължителният сън през уикендите обаче не помага за пълното им премахване. 

В необичайно дългосрочно проучване изследователите наблюдават мозъка и поведението на един човек в продължение на пет месеца, използвайки MRI сканиране и данни от носими устройства и смартфони. Те открили, че липсата на сън може да повлияе негативно на концентрацията, ефект, който изчезва напълно в рамките на една седмица. Въпреки това, областите на мозъка, свързани с вниманието и паметта, могат да бъдат засегнати от лишаване от сън до 15 дни.

Според изследователите дори много фини промени в настроението и сърдечната честота могат да бъдат следствие от скорошна липса на сън. Това означава, че опитите за дълга дрямка през уикенда може да не доведат до желания резултат - пълно възстановяване на мозъка и ефективността.

Учените са отбелязали, че човешкото поведение и психическо състояние непрекъснато се трансформират от околната среда и преживяванията. Много малко се знае за реакцията на мозъчната функционална свързаност към промените в околната среда, физиологията и поведението във времеви мащаби, вариращи от няколко дни до няколко месеца.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/