Какво се случва с мускулите ви, ако изядете банан преди тренировка?

08 October 2024
MenTrend.bg
банани СНИМКА: pixabay
банани СНИМКА: pixabay

Бананът е много питателен плод, богат на въглехидрати. 100 грама банан съдържа 21,7 грама въглехидрати, както и 1,5 протеини и 0,1 мазнини.

Кога е най-доброто време за ядене на банани?

Всичко зависи от вашите цели и натоварване във фитнеса. Например силовата тренировка изисква доставка на енергия, така че бананът ще бъде отличен източник на основни въглехидрати. Но не трябва да преяждате и преди физическа активност: последното хранене трябва да бъде планирано един час преди тренировка.

3 причини да хапнете банан преди тренировка

- Ако тренирате за натрупването на мускулна маса, тогава е приемливо и дори препоръчително да ядете един или няколко банана - такава закуска ще осигури необходимия запас от енергия;

- Бананите предотвратяват разграждането на мускулите и предпазват от претрениране;

- Калият и магнезият, открити в бананите, предпазват сърдечно-съдовата система по време на тежки тренировки с тежести.

Бананите се считат за популярна закуска сред колоездачите и тенисистите: този продукт поддържа производителността по време на тренировка и помага да се запази силата по-дълго. 

Друго проучване доказа, че бананите могат не само да поддържат работоспособността, но и да увеличат физическата сила: за това обаче ще трябва да ядете два зрели банана два пъти на ден - сутрин и вечер.

Бананите не са за всеки

Има и противопоказания. Хора, които не трябва да ядат банани са тези, които имат: диабет; разширени вени и тромбофлебит, стомашно-чревни заболявания в остър стадий.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/