Бодибилдър започна да яде картофи 6 пъти на ден и влезе в най-добрата форма на живота си

13 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Като бодибилдър, Марк Тейлър прекарва десетилетия в тренировки и упорито спазвайки стриктна диета с ниско съдържание на въглехидрати, докато не предприема рязка промяна в режима си. Тейлър започна да яде въглехидрати, и то много от тях, предимно под формата на картофи.

През 2023 г. Тейлър спечели Mr. Universe Masters над 45 г., едно от най-големите световни състезания по бодибилдинг. През последните 10 години той е бил коронясан за Мистър Англия, Мистър Обединено кралство, Мистър Великобритания и Мистър Свят.

Въпреки че не можете да отречете отдадеността на Тейлър към тренировките и храненето, голяма част от успеха му по-късно в живота се свежда до картофите.

Това може да шокира онези, които са били накарани да вярват, че въглехидратите са враг на загубата на мазнини. Съпротивата срещу въглехидратите съществува под различни форми от десетилетия. Диетата на Аткинс с ниско съдържание на въглехидрати беше популярна в края на 20-ти век, кето диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати придоби популярност през 2000-те години, а сега има нарастващо насаждане на страх около „скоковете" на кръвната захар, причинено от ядене на въглехидрати и други неща.

Въпреки това, както установи Тейлър, въглехидратите са важна част от нашата диета, не водят до угояване и играят ключова роля в изграждането на мускулите.

Не може да се отрече, че протеинът е важен за растежа на мускулите - той съдържа аминокиселини, които са градивните елементи на мускулите. Но въглехидратите също са важни.

Въглехидратите осигуряват на тялото енергия, която се съхранява в мускулите като гликоген. Когато тренираме, ние изчерпваме тези запаси от гликоген, така че яденето на въглехидрати след тренировка ги допълва.

Когато имате повече енергия, можете също да тренирате по-интензивно, което индиректно ви помага да изградите повече мускули.

Наред с правилното хранене (в правилното количество), за да изградите мускули, трябва да тренирате усилено с прогресивно натоварване и да сте сигурни, че си почивате достатъчно.

Като се фокусира върху въглехидрати, които освобождават енергия бавно (в случая на Тейлър, сладки картофи и овесени ядки), той успя да поддържа относително стабилни нива на енергия през целия ден. Яденето на бели картофи, които освобождават по-бързо енергия, след тренировка обаче спомага за по-бързото попълване на запасите от гликоген.

Самият Тейлър започва да се занимава с бодибилдинг в ранна възраст. Като тийнейджър вдигал каси с напитки от камиони и в резултат на това започнал да изглежда все по-добре физически. Някъде по това време видял корицата на мъжко фитнес списание в магазин и си помислил: „Нямам нищо против да се опитам да бъда такъв". И така, на 19-годишна възраст започнал да ходи на фитнес. Собственикът на залата, културист, забелязал потенциала на Тейлър и го поканил да тренира с него. Година по-късно Тейлър участва в първото си състезание по бодибилдинг и завършва на второ място в категорията „за първи път". Година след това той спечели общото шотландско първенство. Това е и началото на дългата му десетилетия кариера в бодибилдинга.

Преди 10 години обаче той сменя диетата си след загубено състезание. До този момент Тейлър се придържал към диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, когато се подготвял за състезания, защото това е, което е виждал други бодибилдъри да правят. Обикновено ял малко овесени ядки на закуска и малка порция ориз по-късно през деня, но той каза, че диетата му се съсредоточава предимно върху пилешко и броколи. Това е въпреки интензивния му тренировъчен режим.

„Не получавах никакви въглехидрати за енергия, така че просто непрекъснато се чувствах зле и тренировките ми не бяха много добри", каза Тейлър.

Всичко се променя през 2014 г., когато диетологът и треньор Вики Маккан, която беше видяла Тейлър да се състезава, предложи да му помогне с храненето и го помоли да й изпрати режима си.

„Тя просто го погледна и го разкъза (програмата му за ядене)", спомня си Тейлър. Маккан му създава нов хранителен план, който се състоял от 10 хранения на ден, с въглехидрати във всяко.

С промените в яденето мускулната маса на Тейлър нарасва както никога досега. В рамките на една година той завършил втори във Великобритания в състезание по бодибилдинг, преди да достигне дивизията над 45 години и да спечели поредицата си от титли.

В плана за хранене на Маккан Тейлър премина от прием на 2000 калории на ден до около 4000, които се увеличиха до 6000 през следващите години.

В началото му отнело няколко седмици, за да свикне да яде двойно количество храна и в началото той се притеснявал, че яде много повече, особено въглехидрати. Но в рамките на няколко седмици Тейлър можеше да види, че е на прав път.

Ежедневната му диета включва:

- 150 грама овесени ядки

- 6 хранения от 300 грама сладки картофи със 100 грама пилешко месо

- 1 въглехидратна напитка за възстановяване

- 350 гр. бели картофи със 120 гр. пилешко и броколи

- 5 белтъка, разбъркани с 1 цяло яйце

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/