Новият “Гарван” май е провал. Вместо Брендън Лий е Бил Скарсгард, а гадже му е FKA twigs

04 September 2024
MenTrend.bg
Единственото, заради което си струва да го гледаш, е играта на Бил Скарсгард, който изпълнява главната роля. КАДЪР: ЮТУБ
Единственото, заради което си струва да го гледаш, е играта на Бил Скарсгард, който изпълнява главната роля. КАДЪР: ЮТУБ

По кината вече върви новата версия на "Гарванът" - римейк на класиката от 1994 г. на режисьора Алекс Пройъс, когато по време на снимките загина изпълняващият главната роля Брендън Лий - синът на Брус Лий, легенда №1 на екшън карате филмите е застрелян с реквизитен пистолет и умира.

Британският режисьор Рупърт Сандърс се е опитал максимално да се отдалечи от първоизточника и да направи "Гарванът" съвсем различен. Казано честно - не му се е получило, филма го определят като неубедителен, че дори и слаб.

Единственото, заради което си струва да го гледаш, е играта на Бил Скарсгард, който изпълнява главната роля. Сюжетът първоначално не се различава много от оригинала - Ерик и Шели се обичат един друг повече от живота и се кълнат във вечна вярност. После някакви бандити ги убиват, а тайнствен черен гарван помага на Ерик да възкръсне и да започне да отмъщава. Сценарият е основан върху култовия комиксов роман на Джеймс О'Бар, екранизиран през 1994 г. от Алекс Пройъс. Уж го бяха позабравили даже след няколкото продължения, но за 30-годишнината на оригинала решиха да рестартират поредицата. 

Но чудото не се случи. Имаме типичен холивудски провал, който съвсем неслучайно беше оставен за мъртвия сезон в края на лятото. Август 2024-а беше отбелязан само с една приятна изненада - седмия "Пришълец". А "Гарванът", както и "Бордърлендс", се оказа в ролята на жертва на безкрайни поправки и компромиси.

За първи път проекта започнаха да го обсъждат още през 2008 г., но след това смениха режисьора, сценаристите и актьорите в главните роли.

Както обикновено това не вещае нищо добро - получи се безжизнен и насилен опит да се повтори ефектът от това, което беше останало в ХХ век. Все пак възкръсването на мъртвите по-често и по-успешно се случва в киното, отколкото в реалността. Е, и сега не се получи.

Британският режисьор Рупърт Сандърс беше първият предвестник на неуспеха. И двата му предишни филма свидетелстват, че той не е особено способен убедително да пресъздава готова история. "Снежанка и ловецът" поне можеше да прилъже зрителите с епични сцени, докато "Дух в броня" толкова очевидно отстъпваше на анимационния първоизточник, че даже участието в него на Скарлет Йохансон, Кристен Стюарт и Крис Хемсуърт не успя да спаси положението.

Новият "Гарван" се опитва да копира готическата атмосфера на филма на Пройъс, който несъмнено беше доста кичозен, но самобитен и чувствителен към тенденциите в модата, и от първите кадри се опитва да нагнетява напрежението с натрупване на жанрови клишета. Героят още от дете е травмиран от смъртта на бял кон - как ви се струва? Сцените с ръкопашните и огнестрелни битки тук са не само излишно кръвожадни, но и еднообразни, на моменти е даже скучно да ги гледаш. В същото време любовта е сладникава и не особено изразителна.

Избраната за ролята на Шели и далеч не блеснала с актьорските си качества певица FKA twigs всъщност получи повече реплики и екранно време от предшественичката си през 1994 г. София Шинас. Но фактически това само подчертава служебната роля, която й е отредена - да бъде жертвана. Тук не помага дори и смяната на професиите - в "Гарванът" на Пройъс. Ерик е рокмузикант, а сега певицата е Шели, а той й пише текстовете.

Другата разлика е музиката - в "Гарванът" от 1994 г. музиката пишеха от живите класици The Cure до стартиращите тогава кариерата си Nine Inch Nails. Сега доминират монотонните мелодии на Фолкер Бертелман, познат ни от "На западния фронт нищо ново" по Netflix. Донякъде забавна е появата на класическия хит Joy Division, но само заради носталгията. Единственият оригинален музикален елемент във филма е операта на Джакомо Майербер "Дяволът Роберт", на фона на която се развива финалното сражение.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/