“Момчетата” – кървава, но развлекателна сатира на супергеройския жанр

05 September 2024
Георги Георгиев
Бучър (вляво) и Хюи – двама от бандата “Момчетата”
Бучър (вляво) и Хюи – двама от бандата “Момчетата”

Феновете вече гледат четвъртия сезон, но развръзката ще дойде с петия през 2026 г.

След като Тони Старк - популярният супергерой на “Марвъл”, победи злодея Танос и така сложи край на поредицата “Безкрайност”, феновете на жанра започнаха да се оглеждат за нещо ново.

Краят на фазата “Безкрайност”, продължила от 2008 до 2019 г., остави вратата отворена за друг тип съдържание, което да разчупи изградените стереотипи. Според наложената дотогава представа героите са светци, неспособни на зло. Същевременно за тях няма абсолютно никакви последствия, когато половината град е в руини, а жертвите са безбройни.

И това ново нещо се оказа сериалът “Момчетата” на “Амазон”, разработен от Ерик Крипки и базиран на едноименния комикс на Гарт Енис и Дарик Робъртсън. Поредицата вече стигна до четвъртия си сезон, който е последното стъпало преди кулминацията, очаквана в петия.

Действието се развива около група от т. нар. терористи (именно “Момчетата”), които се изправят срещу супергерои. На пръв поглед звучи налудничаво - защо ще подкрепяме хора, които се противопоставят на символите за надежда, героизъм и добродетел? После се запознаваме с въпросните символи и става ясно защо сме на страната на “Момчетата”.

Супергероите в този сериал са суперсилни, морално изкривени медийни образи, които извършват добри дела само при наличието на камери и говорят само ако имат одобрение от компанията, която ги притежава. Те са готови да застрашат живота на невинни, ако така техните лични и/или професионални цели ще бъдат изпълнени.

Разбира се, това не означава, че иде реч за типичната битка между доброто и злото. Подобно описание подценява участниците в тази история. Дори и главният злодей в сюжета - Хоумлендър (изигран от Антъни Стар), не е лишен от емоционални сцени, които разнищват слабостите му, криещи се под суперсилна обвивка. Членовете на “Момчетата”, от своя страна, също се оказват морално компрометирани, най-вече техният лидер - Уилям Бучър - Били (в ролята е Карл Ърбан).

Четвъртият сезон, за разлика от предшестващите го три, беше посрещнат с повече критика.

Сюжетът поема по интересна посока – борбата между супергероите и “Момчетата” прераства в надпревара за Белия дом. Затова упреците са, че за някои сюжетни линии се отделя твърде много време, докато за други - недостатъчно.

Така преекспонирана в екранно време е например връзката между Французина (Томър Капоне) и Колин (Елиат Найт). Двамата влизат в една, меко казано, спонтанна връзка, която се разпада поради факта, че Французина, в своето мрачно минало, е убил родителите на Колин. Като вид самонаказание той се предава на полицията, отсъства за един епизод, и когато излиза на свобода, все едно не е бил зад решетките, т.е. героят му не получава никакво развитие.

От друга страна, за Хюи (Джак Куейд) - друг член на “Момчетата”, не е отделено достатъчно време предвид събитията, които преживява. Само в една сцена от осем едночасови епизода е показано как Хюи се чувства, след като губи баща си. А в същото време той е сексуално тормозен (докато е под прикритие) и изнасилен. Тези пропуски оставят на петия сезон допълнителни проблеми за разрешаване, освен ако не бъдат напълно забравени, което едва ли ще се приеме по най-добрия начин. Въпреки това четвъртият сезон не губи развлекателния тон на сериала и съумява да ни остави с някои от най-добрите епизоди досега. Последният - пети, сезон се очаква да излезе през 2026 година.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/