Хакуна матата! Великата миграция и кръговратът на живота в дивия свят на "Масай мара"

14 October 2024
Цветелина Стефанова
Лъвове си почиват на сянка.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ НА IVFANDI
Лъвове си почиват на сянка. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ НА IVFANDI

Резерватът в Кения пулсира два пъти годишно със звука от копитата на милиони животни

“Масай мара” не е просто парк в Кения, а мястото, в което можеш да усетиш истинския кръговрат на живота, който пулсира под звуците на копитата на милиони мигриращи животни в един почти библейски сюжет, наречен “Великото преселение”.

Разположен в югозападната част на Кения на около 280 км от Найроби, резерватът заема 1510 кв. км защитена земя на надморска височина между 1475 и 2149 м. Създаден е през 1961 г. и е най-популярната дестинация за сафари в света.

Всяка година между август и средата на октомври

2,5 млн. гну, зебри, газели, антилопи и импала преминават около 800 мили

от националния парк “Серенгети” в Танзания до “Масай мара” в Кения, за да търсят по-добри пасища, които се съживяват от дъжда. Преминаването през река Мара обаче е истинско предизвикателство, защото част от тях стават жертва на големите котки и крокодилите. Други пък биват стъпкани от себеподобните си в опит да преминат бързо реката. Това е магнит за хиляди туристи, които искат да са станат част от магичното преживяване. Точно мечтата за този спектакъл в саваната накара и мен да посетя резервата, но, уви, дъждовният сезон беше започнал по-рано и видях само малка част от “Великото преселение”. Но нямаше и миг, в който да изпитам съжаление, защото четирите дни по маршрута Найроби - езерото Найваша - Национален парк “Езеро Накуру” - Национален парк “Масай мара” оставиха следа в сърцето ми. Една след друга

оживяваха сцените от “Цар Лъв” и почувствах истинската хакуна матата (на суахили означава “нямай грижи”).

И верни на този съвет, с приятелите ми решихме всичко да се случва в движение и без планове. Пътешествието ни започна с качване на малък автобус срещу 35 долара, с който поехме от Аруша (Танзания) до Найроби в Кения и изминахме около 270 км. Това всъщност се оказа и една от най-добрите ни идеи, защото по пътя освен около селца минахме и през саваната, разминавайки се на метри с жирафи и зебри. Заради минаването на границата трябваше да си направим ваксини за жълта треска. Друго не ни искаха, а и се оказах късметлийка и за цялото пътешествие имах само едно ухапване от комар.

Нужни ни бяха предварително издадени визи, които направихме онлайн. С пристигането в Найроби започнахме да търсим подходящото за нас сафари - спряхме се на 4-дневно пътуване с две нощувки в палатка в лагера “Ленчада”. Плюсовете бяха, че

през нощта чувахме животните - вой на хиени, звуци от маймуни и много птици

Бяхме подготвени, че токът ще е само между 18 и 22 часа, но имаше и други “екстри” - мръсотията в кухнята, хилядите паяжини и хладното отношение от персонала. В самото сафари бяхме с отворен джип, но препълнен на макс, заеха се всичките седем места. В групата ни имаше двама американци и трима индийци, които се оказаха приятни и топли хора. За разлика от суровия ни водач Джон, който обаче се оказваше първи на място на събитието в т.нар. Game drive. По радиостанцията Джон комуникираше с останалите гидове, за да си съобщават къде има животни. И щом те се прехванат, следва екстремно офроуд препускане. В началото си мислиш, че това стресира животните, но после виждаш, че повечето от тях те приемат като част от саваната и можеш да видиш как

лъвици невъзмутимо похапват едно от любимите неща в менюто им - гну

В първия ден видяхме само два от “Големите 5” - множество кафърски биволи, които пресичат пътя ни, както и величествените африкански слонове. Вторият беше посветен на царете на саваните - лъвовете. Отдалеч мернахме и леопард.

Третият ден бе посветен на езерото Накуру, известно с това, че е дом на 400 вида фламинго, пеликани, орли, чапли, щъркели. Застрашените жирафи “Ротшилд” пък пресякоха пътя ни, както и семейство бели носорози. Паркът е дом на около стотина представители на този вид. Има както бели, така и черни. Дом е и на хипопотами. В "Накуру" не живеят слонове, но определено се превърна в любимото ми място. Паркът се управлява от правителството и преследването на животни е забранено. Джипът преминава през обособени трасета, но животните сякаш са по-близо до хората. 

Жираф си похапва покрай пътя.
Жираф си похапва покрай пътя.
Два пъти годишно - при започване на дъждовете през юни на север и през октомври отново на юг, от южните части на “Серенгети” се преселват по над 250 хил. зебри.
Два пъти годишно - при започване на дъждовете през юни на север и през октомври отново на юг, от южните части на “Серенгети” се преселват по над 250 хил. зебри.
Голямата петорка на Африка включва слона, дивия африкански бивол, носорога, леопарда и лъва.
Голямата петорка на Африка включва слона, дивия африкански бивол, носорога, леопарда и лъва.
Гепардът е най-бързото сухоземно животно.
Гепардът е най-бързото сухоземно животно.
Жирафът “Ротшилд”  е застрашен, но освен в парка “Накуро” може да го нахраните в специалният център за опазването на вида до Найроби.
Жирафът “Ротшилд” е застрашен, но освен в парка “Накуро” може да го нахраните в специалният център за опазването на вида до Найроби.
Крокодил
Крокодил
Слоновете са любимата атракция на туристите.
Слоновете са любимата атракция на туристите.
Лъвици си похапват за закуска антилопа гну.
Лъвици си похапват за закуска антилопа гну.
Семейство носорози преминава през пътя.
Семейство носорози преминава през пътя.
Маймунки чакат почерпка от туристите покрай пътя.
Маймунки чакат почерпка от туристите покрай пътя.
Хипопотамите подават очи и уши над водите в езерето.
Хипопотамите подават очи и уши над водите в езерето.

Масаите - последните ловци на лъвове, които се превърнаха в ловци на туристи

Масаите са може би едно от най-разпознаваемите племена, които живеят в Южна Кения и Северна Танзания са съсредоточени в близост или във вътрешността на природните паркове "Нгоронгоро", "Серенгети" и "Масай мара". 

Ловът на лъвове е ритуал, който символизира прехода от детето към мъжеството. Само, ако убие лъв момчето е можело да се ожени. Днес този обичай се прави веднъж на 10 години, а в него участват всички млади момчета в селото. Те могат да убият един лъв- задължително мъжки и стар.

Днес мистичното племе се открива лесно - срещу 20 долара. Това е таксата, която събират за да покажат и разкажат за битието си. Даряват парите на училището. Селцето, което посетихме беше средно голямо. Наколо имаше и стълбове за електричество, но масаите разказаха, че е заради училището. Селото е заградено от дебела ограда от тръни, като в центъра му има огромно пространство за домашните животни и изпълнението на различни ритуали. Там ни показаха и как се пали огън. Самите къщи пък се правят от кравешка тор, съчки и кал и са много малки. Наш домакин е Алекс, които ни показва дома си - с малка стая за децата, за жената и за гости. В центъра е т. нар. кухня - огнище за готвене, но с пушека отблъскват и комари. Разказва ни, че баща му има четири жени, но за многоженството трябва да се осигури къща за всяка жена. Преди брака пък масаите се обрязват. Не мярват в лекари и сами се лекуват с билки от саваната. Използват всичко от животните - мляко, месо и кръв за храна.

Всяко семейство се опитва да ти продаде и нещо направено от тях- герданче уж със зъб на лъв, гривна или пръчка. Такива им навсякъде в Кения, но те разчитат на състраданието, че са бедни. Ако не купиш нищо от семейството искат допълнителен бакшиш за децата. После задължително минаваш и пред импровизиран пазара на жените, където отново има гривни, магнитчета, животни. Накрая те изпращат с обещанието, че завинаги ще сте приятели. 

Масаите посрещат туристите с танц за добре дошли. Важна част от него е високият подскок.
Масаите посрещат туристите с танц за добре дошли. Важна част от него е високият подскок.
Масаите са  известни с лова си на лъвове.  В днешно време тази традиция се прави веднъж на 10 г. от цяла група момчета. Могат да убиват само по един мъжки, и то много възрастен лъв. Така момчетата се превръщат в мъже и могат да се оженят. Масаят Оги ни показва шапката от гривата на лъва, която е направил от своето  посвещение.
Масаите са известни с лова си на лъвове. В днешно време тази традиция се прави веднъж на 10 г. от цяла група момчета. Могат да убиват само по един мъжки, и то много възрастен лъв. Така момчетата се превръщат в мъже и могат да се оженят. Масаят Оги ни показва шапката от гривата на лъва, която е направил от своето посвещение.
Колибите им се правят от кал, съчки и кравешка тор.
Колибите им се правят от кал, съчки и кравешка тор.
Жените се грижат за домакинството.
Жените се грижат за домакинството.
Мъжете пасат животните.
Мъжете пасат животните.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/