Режисьор обвини Мъск в плагиатство за дизайна на нов робот

14 October 2024
Валентина Антова
Илон Мъск Снимка: X/@Vivek4real_
Илон Мъск Снимка: X/@Vivek4real_

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, наскоро разкри дългоочаквания поглед към бъдещето като представи моделите на новите самоуправляващи се превозни средства - CyberCab и RoboVan. Заедно с тях беше представен и новият робот Tesla Optimus, който е сервирал напитки и си е говорил с гостите на специалното събитие. Зашеметяващата иновация, която представи Мъск привлече не само похвали, но и критики. Режисьорът на филма "Аз, роботът" Алекс Прояс твърди, че някои от представените дизайни много наподобяват визията и идеята на тези от лентата му.

Алекс Прояс публикува в притежаваната от Мъск социална мрежа X две изображения на автономната полиция от "Аз, роботът" до Tesla Optimus и футуристичната кола от филма до CyberCab като написа: "Хей, Илон, мога ли да получа дизайните си обратно, моля?".  Роботът на Tesla, наречен Optimus. Снимка: Tesla

Роботът на Tesla, наречен Optimus. Снимка: Tesla

Филмът "Аз, роботът" (от 2004 г.) разказва историята на детектив Дел Спуунът (изигран от Уил Смит), който разследва убийство, което най-вероятно е извършено от робот на име Сони. Въпреки че това би трябвало да е невъзможно заради "Трите закона на роботиката", които са измислени от писателя Айзък Азимов. Тези закони гарантират, че роботите не могат да нараняват хора, трябва да се подчиняват на заповеди и да се самозащитават, освен ако не нарушават първите два закона.

Режисьорът на лентата Алекс Прояс, който е известен с работата си и по филмите "Гарванът" (от 1994 г.) и "Градът на мрака" (от 1998 г.), наскоро изрази мнението си за изкуствения интелект (Al) и филмовата индустрия. Сега той работи по нов научнофантастичен проект, озаглавен R.U.R. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/