Учени откриха скоростта на човешкото обоняние

16 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Хората усещат промени в миризмата за милисекунди, което е толкова бързо, колкото могат да забележат промяна на определен цвят със зрението си, показва ново изследване, цитирано от „Хелтдей нюз". Според учените проучването опровергава схващането, че обонянието е по-бавно от зрението или слуха.

„Усещането на различни миризми не е продължителен процес, а много по-бърз отколкото предполагахме", каза водещият автор на изследването д-р Джоу Уен от Института по психология към Китайската академия на науките. Учените доказват, че обонянието разпознава промените в мириса с чувствителност, равна на тази за зрителното възприемане на цветовете.

За целите на проучването екипът създава специално устройство, което излъчва миризми с точност до 18 милисекунди.

Използвайки го върху участниците от изследването, учените пускат два мириса един след друг, но с разлика от милисекунди. Изследователите стигат до извода, че хората успяват да различат ароматите, когато времетраенето между тях е било само 60 милисекунди. Това е около една трета от времето, необходимо за мигане, както и е приблизително равно на необходимостта на човешкото зрение да различи смяната на цветове, отбелязва екипът от учени.

Изследването е публикувано в изданието Nature Human Behaviour, пише БТА.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/