Сънят през уикенда е доказано полезен

05 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Учени са доказали, че хората, които „наваксват" пропуснатия сън през почивните дни, имат значително по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В проучването участват 90 903 души от мащабния проект UK Biobank. Изследователите анализирали връзката между компенсирания сън през уикендите и риска от сърдечни заболявания, като разделили участниците на четири групи въз основа на количеството сън. Най-голямата група с компенсиран сън е с 19% по-малка вероятност да развие сърдечно заболяване в сравнение с групата с най-малко сън през уикенда.

Намаляването на риска е особено забележимо (с 20 процента) сред тези, които редовно изпитват липса на сън през делничните дни и го компенсират през уикендите. Този резултат подчертава значението на компенсиращия сън за здравето на сърцето, показвайки, че дори временното заместване на съня може да има благоприятен ефект.

По този начин компенсиращият сън през уикендите може да бъде полезна стратегия за намаляване на риска от сърдечни заболявания, особено за тези, които редовно изпитват лишаване от сън през работната седмица.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/